+31(0)6 - 5136 3861  | info@rvanwindenstrelitzia.nl

Wie zijn wij?
Biologisch gecertificeerd
Productie
In de media

Over ons

Wij, Richard en Erna van R van Winden V.O.F., zijn in 2001 overgestapt op het telen van de Strelitzia reginae.

De Strelitzia reginae wordt ook wel de paradijsvogelbloem genoemd.

Ons bedrijf heeft een productie oppervlakte van 2,3ha. Dit is verdeeld over twee locaties. De locatie Pijnacker beslaat ruim 1,4ha en de locatie Heerhugowaard 0,9ha. Vanaf deze locaties leveren wij van april tot en met juli deze prachtige, ambachtelijk en 100% biologisch geteelde bloem.

 

Strelitzia reginae

De Strelitzia komt oorspronkelijk voor op de Canarische eilanden, Hawaï en Zuid-Afrika. Er bestaan meerdere soorten van deze plant, waarvan Strelitzia reginae de bekendste is. Het is een groenblijvende vaste plant die behoort tot de familie van de banaan. De plant heeft een sierlijke bloem met prachtig oranje en blauw gekleurde kroonbladen op de kam. De bloem blijft lang mooi in de vaas. Schoon water zonder plantenvoedsel is voldoende.

Biologisch gecertificeerd en duurzaamheid

Onze Strelitzia wordt op een 100 % biologische en duurzame wijze geteeld en is SKAL gecertificeerd (SKAL certificaat) en wordt gecontroleerd door SKAL Biocontrole. De Europese overheid bepaalt de regels, de gecertificeerde bio-ondernemers leven deze na en Skal Biocontrole controleert hierop in opdracht van het Ministerie van Europese Zaken. Zo kun je er van op aan dat biologische Strelitzia’s ook daadwerkelijk biologisch zijn.

Het biologische keurmerk is te herkennen aan het keurmerk voor biologische producten.

100% biologisch houdt in dat er geen kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. We maken alleen gebruik van organische meststoffen. Het telen vindt plaats in de grond. Door optimale omstandigheden zowel boven-als onder de grond te creëren ontstaan planten die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Het voorkomen van eventuele plagen in de teelt geschiedt op biologische wijze door het uitzetten van galmuggen, roofmijten en sluipwespen in het gewas . Dit zijn natuurlijke vijanden van schadelijke organismen.

Pluimvee

Het onkruid tussen het gewas in de kassen wordt verwijderd door loslopend pluimvee. Dit levert ons elke dag een kakelvers eitje op!

 

 

Naast dat wij biologische telen zijn we tevens deelnemer van het MPS project.

Dit staat voor Milieu Product Sierteelt. Het aantal door ons behaalde punten voor MPS-A+ is 100+ punten. Dit is het maximaal aantal te behalen punten. De activiteiten van MPS zijn gericht op het stimuleren van duurzaam ondernemen in de internationale tuinbouwsector. Door het ontwikkelen van certificaten op het gebied van kwaliteitszorg, milieu en sociale aspecten geeft MPS vorm aan duurzaamheid.

Plasticvrij

In 2020 zijn we op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor een geheel plasticvrije verpakking. Met als resultaat dat we onze Strelitzia’s volledig plasticvrije verpakken en leveren. Hierdoor is de verpakking 100% recyclebaar geworden.

We voorzien onszelf in onze totale stroombehoefte door middel van 150 zonnepanelen.

Productie

Onze duurzame en biologische wijze van telen uit zich in een constante kwaliteit bloem met donkerblauwe en fel oranje kleuren.

Er zijn verschillende sorteringen van onze Strelitzia.

Het verschil wordt bepaald door de lengte van de bloemschede, te weten minimaal 23, minimaal 20 of minimaal 17cm. Al deze sorteringen zijn A1 kwaliteit.

De bloemen worden al tijdens het snijden in de kas gesorteerd op kamlengte. Tijdens het verpakken wordt een tweede controle uitgevoerd op kwaliteit en kamlengte. De Strelitzia wordt geleverd in veilingdozen met 6, 8 of 12 stuks bloemen. De afzet verloopt via Flora Holland. We oogsten in de periode van april tot en met juli.

Na de oogst zorgen we dat de plant, de wortels en het bodemleven gezond blijven. Overtollig blad wordt weggesneden en door het regelmatig nemen van grondmonsters weten we hoe het in de bodem, en daarmee ook met de plant, is gesteld. Door het creëren van een gezond bodemleven zorgen we voor een gezonde weerbare plant die zichzelf kan beschermen tegen ziekten of plagen. Dit resulteert in een mooie Strelitzia bloem met de prachtige diepe kleuren. Dit is waarom we zo trots op onze Strelitzia zijn.